Misschien ken je het wel, het logo van ASC op de voorkant van een kweekvisproduct. Ooit nagedacht hoe besloten wordt of een product het ASC certificaat hoort te krijgen? Dit is een lang proces waar veel factoren bij komen kijken. Wij hebben geholpen met de vereenvoudiging van het in kaart brengen van kwekerijen die mogelijk een certificaat ontvangen…
ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een certificerings- en labelingsprogramma voor verantwoordelijk gekweekte vis. De standaarden van ASC zijn gericht op het verminderen van de negatieve gevolgen van het kweken van vis, zowel op milieu als op maatschappelijk gebied.
In opdracht van ASC is een op maat gemaakte data architectuur en een online ArcGIS project ontwikkeld met een online farm mapping tool als interface. Alle informatie over viskwekerijen wordt hierin gebundeld. Denk aan de locaties van de kwekerijen, maar ook andere omgevingslagen die van invloed zijn bij de bepaling van het keurmerk. De locatie data van de kwekerijen wordt aangeleverd door de kwekerij zelf en de verschillende geografische lagen die van belang zijn voor het certificeren worden door ASC ingeladen. Het voordeel van deze display map is dat ze niet compleet afhankelijk zijn van commerciële software met beperkte mogelijkheden. Het nieuwe systeem maakt het mogelijk de grafische functies van ESRI te behouden, maar niet de lasten van het hosten van enorme datasets op ArcGis Online. Door de online farm mapping tool en het GIS systeem wat er achter zit, kan ASC analyses uitvoeren die eerder niet mogelijk waren. Denk aan het aantal kwekerijen wat met zijn grenzen binnen beschermde natuurgebieden ligt, of waar een bepaald percentage ontbossing heeft plaatsgevonden. Ook wordt gekeken naar de groei van kwekerijen door de jaren heen, of hoe gecertificeerde kwekerijen presteren ten opzichte van niet-gecertificeerde.
Laura Guthschmidt, GIS Coördinator van ASC heeft nauw met ons samengewerkt en geeft aan dat ze nu een veilig, schaalbaar model hebben dat goed past bij de grootte en kennis van de organisatie. Over GIS Specialisten geeft Laura het volgende aan: “De oplossing die voor ASC bedacht is, is dan ook goed gevormd naar onze wensen, maar vooral naar onze capaciteit. ASC had weinig tot geen GIS kennis binnen de organisatie, en Fábio is erg geduldig geweest in het uitleggen van elk detail van het systeem.”